Valpreventie bij ouderen

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Vallen kan voorkomen door een Ergotherapeut in te schakelen.
Meer informatieAdvies aanvragen

Waarom valpreventie?

Een val heeft vaak grote fysieke en mentale gevolgen voor ouderen. Het is een aanslag op de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en mobiliteit. Dit kan tijdelijk of zelfs voorgoed zijn. Iemand die gevallen is kan er onzeker van worden of erger, letsel door op lopen. Daarom willen wij als Ergotherapeuten de risico’s in kaart brengen en de kans op vallen verkleinen. Vaak kan er door kleine wijzigingen in de thuissituatie al een veiligere omgeving gecreëerd worden. Daarnaast kunnen bepaalde oefeningen bijdragen aan de stabiliteit van ouderen.

De oorzaken van valongelukken zijn in twee groepen te verdelen.

Lichamelijke of geestelijke oorzaken
Een val kan worden veroorzaakt door lichamelijke of geestelijke oorzaken, zoals: duizeligheid, slechte mobiliteit, verstoord evenwicht, zichtproblemen, dementie, verkeerd gebruik van medicijnen, psychische verwarring en angst om te vallen.

Producten, hulpmiddelen & omgeving
Een val kan ook veroorzaakt worden door producten, bijvoorbeeld medicijnen of alcohol. Dit kan namelijk zorgen voor een verslechterde evenwicht en een langzamere reactietijd. Maar ook hulpmiddelen, zoals loophulpmiddelen of schoeisel kunnen de oorzaak van een val zijn. Verder zijn wij als Ergotherapeuten dat de omgeving vaak zorgt dat ouderen vallen. Denk bijvoorbeeld aan een slechte vloer, oneffenheden in de vloer, kleedjes, een natte vloer, ontbreken van verlichting, te weinig ruimte en gebrek aan goed geplaatste leuningen.

Advies om vallen te voorkomen & hulp bij valpreventie

De ergotherapeut kan u adviezen geven omtrent het veilig(er) maken van uw huis, denk daarbij aan goede verlichting, een veilige trap of antislip materiaal. Daarnaast kan zij algemene adviezen geven. Zo is het belangrijk dat u goed ziet, stevige schoenen draagt en voldoende beweegt.

Wat doet Ergotherapie Gooi en omstreken nog meer?