TuinierenTuinieren is voor veel Nederlanders een populaire vrijetijdsbesteding, maar verkeerd werken kan leiden tot rugpijn, gewrichtspijn en spierverrekkingen. Tuinieren kan ook moeilijk zijn voor mensen met gezondheidsaandoeningen waardoor beweging wordt beperkt (zoals artritis) of die tot vermoeidheid leiden. Maar met een paar makkelijke strategieën kan werken in de tuin voor iedereen een plezierige en veilige activiteit zijn.

Ontwikkeld door ergotherapeuten, zullen de volgende tips u helpen om de pijntjes, pijn en verrekkingen die zich bij tuinieren vaak voordoen te voorkomen. Ergotherapeuten werken met een holistische aanpak en ontwikkelen strategieën om mensen te helpen de dingen te doen die ze ongeacht hun beperkingen, handicap, ziekte of aandoening willen en moeten doen. Laat lichamelijke beperkingen niet in de weg staan van uw vermogen om te creëren en te zorgen voor de tuin waar u van houdt.

Planten en wieden zonder pijn

Begin met een kleine tuin die u makkelijk aankunt. De tuin moet dicht bij uw huis en een waterpunt liggen om de tijd te beperken die u besteedt aan het sjouwen van de tuinslang en gieter.

Zelfrollende tuinslangen zijn licht in gewicht en makkelijk te gebruiken. Gebruik een knielstoel, een combinatie van een knielplank en kruk. Veel knielstoelen zijn opvouwbaar om ze gemakkelijk te kunnen opbergen. Let erop dat het vouwmechanisme makkelijk te bedienen is en geen druk op uw handen oplevert.

Rugpijn door zwaar tillen vermijden

Compost, aarde en mest zijn zwaar. Verdeel het in kleinere porties, in plaats van de hele zak te tillen, en gebruik een tuinwagen met twee wielen om spullen te vervoeren, omdat die stabieler is dan een kruiwagen. Gebruik, als u een zak optilt, uw beenspieren (en niet uw rug). Vraag hulp of huur iemand in om te helpen met het zwaardere werk.

Energie besparen zodat u langer kunt tuinieren

Blijf tijdens het tuinieren zitten om stress op uw rug, knieën en heupen te voorkomen. Neem elke 15 minuten rustpauze en stop met werken voordat u te moe wordt. Varieer uw taken om te voorkomen dat u 1 deel van uw lichaam overbelast. Verander vaak van houding om niet stijf te worden. Het langere tijd stevig vasthouden van gereedschap kan leiden tot zwelling in uw handen en armen, en langdurig hurken of knielen kan leiden tot verrekking van de rug en pijn in de knieën. Weersta de aandrang om u op slechts één onderdeel van de tuin te richten, maar ga rond en doe verschillende dingen.

Uw gewrichten beschermen en ongemakkelijke houdingen vermijden bij het gebruik van snoeischaren en ander tuingereedschap

Gebruik tuingereedschap met opgevulde en voorgevormde handvaten om de gewrichten in uw handen en vingers te beschermen tegen overmatige druk en rek. Als u een zwakke grip heeft, gebruik dan snoeischaren en –messen met een ratel- of veermechaniek, die zichzelf openen. Vermijd verdraaiing en reiken terwijl u plant of snoeit.

Meer tijd besteden aan de vruchten van uw arbeid

Vraag u nadrukkelijk af hoeveel onderhoud uw tuin nodig heeft. Gebruik als het kan inheemse planten. Plant bodembedekkers om het onkruid in toom te houden. Als ze eenmaal geplant zijn hebben meerjarigen minder werk nodig dan het elk jaar planten van éénjarigen. Vraag u af hoe groot elke plant zal worden en de hoeveelheid snoeiwerk die nodig zal zijn.