Artritis wordt gedefinieerd als gewrichtsontsteking. Er zijn veel soorten artritis, die een of meer gewrichten in het lichaam raken. De meeste gewrichten kunnen artritis ontwikkelen, waardoor zwelling, stijfheid, verminderd vermogen om te bewegen, pijn en mogelijke misvorming kunnen ontstaan.

Artrose, de meest voorkomende vorm van artritis, wordt in de loop van de tijd erger en wordt veroorzaakt door letsel of een afwijking aan het gladde, witte weefsel dat om de bovenkant van botten heen zit, op het punt waar ze samenkomen om een gewricht te vormen. Artrose raakt de grote gewicht-dragende gewrichten zoals de schouders, knieën, heupen en ruggengraat, en de kleine gewrichten in de handen, vooral de duimen.arthrose

Reumatoïde artritis is een chronische aandoening die elk deel van het lichaam kan aandoen, inclusief de grote en kleine gewrichten, het hart en vaatstelsel, de longen en de spieren die voor de ademhaling worden gebruikt, en het spijsverteringssysteem. Gewrichtsvervangende chirurgie wordt vaak aangeraden bij mensen met artritis als niet langer in staat zijn om de dingen te doen die ze willen en moeten.

Ergotherapeuten helpen mensen met artritis om hun leven zo volledig mogelijk te kunnen leven door hun vermogen om mee te doen aan activiteiten (bezigheden) te maximeren, veiligheid te promoten en kwaliteit van leven te vergroten. De volgende tips komen van ergotherapeuten die werken met mensen met artritis.

Druk en ongemak in uw handen verminderen, als u iets vasthoudt of met iets werkt

 • Draai schuimrubber, textiel of tape om de handvaten van voorwerpen zoals messen en pannen om de grip te verzachten.
 • Gebruik huishoud- en tuingereedschap met grotere, ergonomisch ontworpen handvaten, verkrijgbaar in veel winkels.
 • Gebruik gereedschap om alledaagse taken makkelijker te maken. Blik- (en pot-) openers verminderen de druk op vingergewrichten.

Een ergotherapeut kan persoonlijk aangepaste apparatuur aanbevelen, waardoor minder druk op uw gewrichten komt als u de dingen doet die u wilt en moet doen. de ergotherapeut zal helpen om te bepalen welke apparatuur voor u het beste werkt en u training aanbieden hoe u die gebruikt.

Verminder de pijn voor, tijdens en na activiteiten en tijdens de slaap

 • Gebruik voor en na een activiteit warmte of kou op uw gewrichten.
 • Leg uw armen en benen hoog en ondersteun ze, terwijl u slaapt.

Een ergotherapeut kan:

 • U leren hoe u compressiekleding gebruikt en ook thermale toepassingen (die warmte en kou geven)
 • Maatspalken maken om te rusten, ondersteunen en/of in de juiste positie zetten van uw gewrichten tijdens activiteit of als u slaapt.
 • U leren wat de juiste houding is om misvorming te voorkomen of te minimaliseren.

Het vermogen te vergroten om met gemak te gaan staan vanuit zit en om vallen te voorkomen

 • Installeer een verhoogd toilet en beugels in de badkamer.
 • Zit in een stoel met een leuning en gebruik de leuningen om af te zetten als u gaat staan vanuit zit.
 • Haal alle losse vloerkleden weg om struikelen te voorkomen

Een ergotherapeut kan uw dagelijkse activiteiten analyseren en de juiste aangepaste apparatuur aan te bevelen om uw onafhankelijkheid en veiligheid te bevorderen.

Vermijd of verminder pijn en druk op uw gewrichten

 • Gebruik karretjes met wielen om vuilnisbakken, boodschappentassen, wasgoed en andere zware zaken te verplaatsen, zodat u ze niet hoeft te tillen. Gebruik koffers op wielen.
 • Vervang ronde deurknoppen en kranen door hefboom-achtige exemplaren

Uw huis en werkplek te evalueren, en veranderingen en aanpassingen te suggereren waardoor u uw dagelijkse dingen makkelijker kunt doen. Aangepaste apparatuur te ontwikkelen of hulpmiddelen aan te bevelen om u te helpen bij de dagelijkse dingen, terwijl uw gewrichten beschermd blijven.

Meer energie hebben

 • Doe mee aan lichte oefeningen
 • Eet goed en slaap genoeg
 • Doe het rustig aan bij activiteiten, die druk en belasting voor het lichaam opleveren. Voer een taak niet gedurende een lange tijd achter elkaar uit, en neem gedurende de dag vaak pauze.Vraag om hulp als u die nodig heeft om niet uitgeput te raken.

Een ergotherapeut kan zowel de lichamelijke als de emotionele effecten van artritis aanpakken. Therapeutische activiteiten aanbevelen en ook oefeningen om stijfheid te verminderen en uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren. Activiteiten aawwijzen, die zouden moeten worden vermeden, maar ook depressie en emotionele druk aanpakken, die het resultaat zijn van slaapgebrek door pijn, invaliditeit of het onvermogen om iets zinnigs te doen.

Doorgaan met de dingen die u belangrijk vindt

 • Splits dagelijkse taken, waaronder ook vrijetijdsbesteding, in behapbare brokken en neem pauze als dat nodig is.
 • Stel de dingen die voor u belangrijk zijn voorop en doe die eerst.

Een ergotherapeut kan:

 • Kijken naar hoe u uw dagelijkse activiteiten en routines uitvoert, en manieren te suggereren om die anders te doen om druk op uw gewrichten, pijn of een laag energieniveau te vermijden.
 • U helpen bij activiteiten in de buurt door uw vermogen te evalueren om comfortabel en veilig auto te rijden en aanpassingen of vervoersalternatieven te suggereren als autorijden niet langer comfortabel is.

 

Related Entries