Reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis (RA) is sprake van gewrichtsontstekingen. Meestal begint reumatoïde artritis in de vingers of de tenen. Veel voorkomende klachten zijn stijfheid, pijn, zwelling en warme gewrichten.

Samen met uw ergotherapeut wordt gekeken naar de activiteiten waar u problemen bij ondervindt in uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld wanneer u door pijn in uw handen moeite heeft met het openen van flessen. De ergotherapeut kan dan samen met u verschillende hulpmiddelen, zoals een flessenopener proberen.

 

Artrose

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen van gewrichten dunner en zachter wordt. Het openbaart zich voornamelijk in grote gewrichten zoals de nek, knieën, heupen en vingers. Artrose is een aandoening die in de loop van de tijd langzaam zal verergeren.

De ergotherapeut brengt met u in kaart bij welke activiteiten u problemen ervaart. Zo kunt u door de stijfheid moeite hebben om uit bed komen. De ergotherapeut kan dan samen met u proberen of bijvoorbeeld een bedbeugel uitkomst biedt. Een bedbeugel kan worden gebruikt als steun bij het opstaan uit bed of bij het omdraaien in bed.

 

Fibromyalgie

Een andere benaming voor fibromyalgie die vaak wordt gebruikt is ‘weke delen reuma’. Deze aandoening zorgt voor pijn in het bindweefsel en de spieren. De oorzaak van deze klachten is nog onbekend. Mensen met fibromyalgie ervaren stijfheid, pijn en vermoeidheid.

Tijdens het uitvoeren van activiteiten in uw dagelijkse leven kunnen de klachten verergeren. Wanneer u bijvoorbeeld zware objecten moet tillen, kan een ergotherapeut u adviezen geven over een juiste houding zodat de klachten geminimaliseerd kunnen worden.

Related Entries