De overheid heeft de oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken. Deze maatregel zorgt er voor dat mensen thuis achter de computer moeten werken. Ergotherapeuten vinden het belangrijk dat thuiswerken op een ergonomische manier worden uitgevoerd. Daarom delen wij graag wat tips en trucks waarmee u uw werkplek thuis zodanig aanpast dat u ergonomisch kunt werken.

Kies de juiste stoel

Het is belangrijk dat u zit in een stoel die goede ondersteuning geeft. De hoogte van de stoel moet zo zijn dat uw onder- en bovenbenen in een hoek van 90 graden komen te staan. Als u op een bureaustoel kan werken, stel de rugleuning dan zo in dat hij uw onderrug goed ondersteund. Daarnaast is het belangrijk dat de armleggers zo zijn ingesteld dat zij de onderarmen volledig ondersteunen maar dat de schouders ontspannen zijn (niet omhoog getrokken).

Stel het beeldscherm goed in

Om nekklachten te voorkomen is het van belang dat uw beeldscherm op de juiste hoogte staat. De bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte zijn. Als u met een laptop werkt, kunt u u een laptopstandaard gebruiken om het beeldscherm op de juiste hoogte te zetten.

Het beeldscherm moet op een armlengte afstand van u staan. Als u uw arm recht naar voren strekt, zou u uw beeldscherm precies moeten kunnen aanraken.

Bureau en toetsenbord goed instellen voor de juiste type-houding

Een opgeruimd bureau is het halve werk. Door aan een georganiseerd bureau te werken voorkomt u extra afleiding. Het is belangrijk dat het bureau op een juiste hoogte staat om klachten aan de schouders te voorkomen. Het bureau moet op dezelfde hoogte staan als de armleggers. Zo kunt u namelijk een juiste type-houding aannemen. Het toetsenbord zou dicht bij uw lichaam moeten liggen. Zo kunnen uw onderarmen rusten op de armleggers terwijl u met uw vingers het toetsenbord kunt bedienen.

Zorg voor een goede lichaamshouding om klachten te voorkomen

Een juiste houding van het lichaam is belangrijk tijdens het uitvoeren van beeldscherm staken. Het is belangrijk dat u “actief zit”, dit betekent dat u de bekken iets naar voren kantelt waardoor u automatisch recht gaat zitten. Uw borst moet recht naar voren. Uw schouders mogen ontspannen waardoor uw onderarmen relaxed op de armleggers kunnen liggen. Het is belangrijk dat uw hoofd recht is waardoor u geen nekklachten ontwikkelt. Dit kunt u doen door recht naar voren te kijken.

Tip 1: Zorg dat u om het half uur even van houding wisselt, door bijvoorbeeld tussendoor een glaasje water te halen of uw kinderen even te helpen met hun schoolwerk.

Tip 2: Zorg voor zo min mogelijk afleiding.

Tip 3: Probeer taken af te wisselen, waardoor u beter uw aandacht kunt verdelen.

Tip 4: Door om het uur ontspanningsoefeningen te doen voor uw nek en schouders krijgt u minder snel last van stijfheid.