Hoewel Kerstmis, Pasen, Pinksteren en andere feestdagen dagen van blijdschap en familiebijeenkomsten horen te zijn, kan het gat tussen iemands verwachtingen en de werkelijkheid van het gebeuren teleurstellend en pijnlijk zijn.

Tijd is een dierbaar geschenk, waarvan de meeste mensen te weinig hebben. Om te verzekeren dat uw feestdagen plezierig zijn is het belangrijk om te kijken hoe u uw tijd besteedt en om realistische verwachtingen te hebben. Wat kan iemand doen om de vakantieblues te verslaan?

  • Kijk welke activiteiten en tradities het belangrijkst zijn en u plezier opleveren. Het kan helpen om een lijst van activiteiten te maken: cadeautjes geven, samen eten, kaarten sturen, dingen versieren, optreden, gebedsdiensten bijwonen, etc. Doe de dingen die echt iets betekenen en geluk opleveren. Overweeg om degenen die stress opleveren of niet tot blijheid leiden te laten lopen.
  • Creëer nieuwe tradities. Als u recent weduwe/weduwnaar bent geworden, of bent gescheiden, kunnen feestdagen stress en pijn opleveren. Overweeg om nieuwe tradities te beginnen om de oude te vervangen.
  • Houd uw uitgaven in toom. De feestdagen doen mensen vaak meer uitgeven dan ze zich kunnen veroorloven. Maak een feestdagenbudget met daarin de kosten voor extra maaltijden, verzendkosten om cadeaus te versturen en toegangskaartjes voor speciale evenementen. Zoek naar manieren op de zin erin te houden en de kosten laag.
  • Verdeel de last. Vraag familieleden en vrienden om hulp bij het voorbereiden van maaltijden, het kopen van cadeaus of het verlenen van gastvrijheid.
  • Zorg voor uzelf. Eet goed, beweeg en slaap voldoende. Let op dat u zich op feestjes niet te buiten gaat aan voedsel met veel suiker of teveel alcohol gebruikt.
  • Herken de signalen van stress. Als u gefrustreerd raakt, haal dan een paar keer diep adem of neem even pauze.
  • Wees geduldig. De feestdagen zullen waarschijnlijk de houding van familie en vrienden, die soms kritisch kunnen zijn, niet veranderen. Erken deze opstellingen en plan hoe u zult reageren om het tijdens de feestdagen gezellig te houden.