035-6284810 info@ergogooi.nl

Hulpmiddelen Ergotherapie

Ergotherapie Gooi en omstreken

Over hulpmiddelen

Ergotherapeuten adviseren soms hulpmiddelen ter ondersteuning van het zelfstandig handelen. Er bestaan veel hulpmiddelen voor allerlei problemen en wij kunnen u helpen het juiste hulpmiddel voor het juiste probleem te vinden. Tevens begeleiden wij het aanvraagtraject van noodzakelijke hulpmiddelen bij verschillende instanties.

Voor sommige problemen kunnen wij gedurende een korte periode op proef een hulpmiddel uitlenen

Rolstoeladvies

Ergotherapeuten kunnen helpen om de meest geschikte rolstoel te vinden. Er zijn duizenden modellen en mogelijkheden waardoor het moeilijk kan zijn een goede keuze te maken voor de beste rolstoel. We begeleiden het keuzeproces en geven neutraal advies hierin omdat wij onafhankelijk van leveranciers werken. We geven advies aan cliënten die nog geen rolstoel hebben, maar ook aan cliënten die wel al een rolstoel hebben, maar daarmee niet tevreden zijn. Om u een beeld te geven bij welke problemen wij wellicht kunnen helpen hier wat voorbeelden van de meest gestelde vragen over rolstoelen:

 • Welke rolstoel past bij mij? Welke rolstoel moet ik kiezen?
 • Ik zit niet lekker in mijn rolstoel. Hoe kan ik dit oplossen?
 • Hoe kan ik de rolstoel met één hand besturen?
 • Kan ik rijlessen nemen om te leren met een (elektrische) rolstoel te rijden?
 • Kan ik ondersteuning krijgen bij de vergoeding van de rolstoel?

Wilt u rolstoeladvies neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Scootmobiel rijlessen & meer

Zelf boodschappen kunnen doen, op bezoek gaan of gewoon een eindje buiten in de zon rijden? Wanneer het lopen moeilijk gaat kan een hulpmiddel bijdragen om weer zelfstandig naar buiten te gaan. Lees hier meer over de scootmobiel en rijlessen.

Wij kunnen met u samen verschillende vervoermiddelen uitproberen en geven ook rijlessen als u bijvoorbeeld onzeker bent. Hierbij kunt u denken aan:

 • Scootmobiel
 • (Elektrische) driewielfiets
 • (Elektrische) rolstoel

Is het teveel om te lezen? Dat begrijpen wij!

Als u alles wilt weten over uw eigen situatie of gewoon wat informatie wilt, kunt u ons natuurlijk ook bellen of een e-mail sturen. We helpen u graag.

Woningaanpassingen

Wij willen dat onze cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen als ze dit zelf willen. Soms is het nodig om de woning/het huis aan te passen om het mogelijk te maken. Wij geven advies over voorzieningen en ondersteunen u bij het regelen van de woningaanpassingen. Hiermee hebben we veel ervaring en weten ook wat de mogelijkheden zijn om een hulpmiddel wellicht vergoed te krijgen.

Voorbeelden van vragen die we krijgen:

 • Ik wil thuis blijven wonen. Is dit mogelijk?
 • Kan ik vergoeding krijgen voor een traplift?
 • Waar kan ik een hoog-laag keuken uitproberen?
 • Kan de woning aangepast worden voor mijn vader met dementie?
 • Hoe moet ik douchen als ik niet lang kan staan?
 • Hoe kan ik me makkelijker verplaatsen van bed naar rolstoel?
 • Hoe regel ik dat er hulpmiddelen bij mij thuis komen?
 • Ik ben al meerdere malen gevallen, hoe kan ik zorgen dat ik niet meer val?

Hulpmiddelen voor verzorgers

Als u mantelzorger bent of u werkt als verpleegkundige kan het zijn dat sommige dingen heel zwaar en belastend zijn voor uw eigen lichaam. Bijvoorbeeld als u een transfer moet maken van een persoon van bed naar rolstoel. Of het duwen van de rolstoel gaat ontzettend zwaar. Of u vraagt zich af “hoe kan ik makkelijk kousen bij iemand aan en uittrekken? Kan die persoon dit niet eigenlijk zelf doen?” Heeft u dit soort of andere vragen dan kunt u gerust contact met ons opnemen. Wij adviseren u graag.

WMO

Het WMO loket (wet maatschappelijke ondersteuning) werkt vanuit de gemeente ter ondersteuning van mensen met een beperking die thuis zelfredzaam willen blijven. Bij de gemeente kunt u in het kader van de WMO bepaalde voorzieningen aanvragen zoals bijvoorbeeld:

 • Dagbesteding op maat
 • Driewielfiets
 • Huishoudelijke hulp
 • Rolstoel (elektrisch)
 • Scootmobiel
 • Vaste douchestoel
 • Taxivervoer
 • Traplift

Ergotherapeuten zijn vaak betrokken bij WMO aanvragen en hebben daar veel ervaring. Wij kunnen u bijvoorbeeld adviseren welke rolstoel het beste bij u past en deze voor u vervolgens aanvragen bij de gemeente. Wij kunnen u bij alle aanvragen voor de WMO ondersteunen en adviseren.

Werkwijze aanvraag bij de WMO
Wilt u een aanvraag bij de gemeente doen met behulp van Ergotherapie Gooi en Omstreken? Wij begeleiden de aanvraag van het begin tot het einde.

Als u ons inschakelt komen wij bij u thuis langs om een intake te doen. Dan gaan we kijken naar een oplossing op maat. Als u twijfelt tussen bijvoorbeeld een driewielfiets of scootmobiel, kunnen wij inschatten welk vervoermiddel het meest geschikt voor u is. In de meeste gevallen is het ook mogelijk eerst een driewielfiets of scootmobiel uit te proberen voordat de aanvraag ingediend wordt. Nadat duidelijk is welk hulpmiddel nodig is, schrijven wij een motivatie voor u en dienen deze bij de gemeente in. Daarin staan bevindingen en advies over de juiste voorziening. Dus u hoeft dan zelf geen aanvraag meer in te dienen.

Als de aanvraag ingediend is, zal er in veel gevallen enige tijd overheen gaan voordat u een reactie van de gemeente kunt verwachten. In sommige gevallen kunnen wij u helpen om tijdelijke oplossingen te bedenken gedurende de tijd dat u op een reactie van de gemeente wacht. Als de aanvraag in behandeling is genomen, komt in de meeste gevallen een consulent van de WMO op huisbezoek om te beoordelen of er daadwerkelijk indicatie voor het aangevraagde hulpmiddel bestaat . Wij zijn bij dit huisbezoek, indien mogelijk, aanwezig om de consulent van de gemeente nader te informeren over onze bevindingen en te overleggen, zodat er zodat de aanvraag zo goed mogelijk wordt toegelicht. Elke gemeente heeft andere afspraken en richtlijnen voor het uitvoeren en verstrekken van voorzieningen. Dus of u de gewenste voorziening krijgt kunnen wij helaas niet met zekerheid voorspellen. Meestal kunnen we u vooraf wel vertellen wat onze ervaringen hierbij zijn.

Kortom: De aanvraag van de gemeente kan best ingewikkeld zijn en wij kunnen u ondersteunen, zodat de aanvraag u geen energie kost en u ook de juiste en bij passende voorzieningen krijgt.

Eigen bijdrage
Per 2015 vragen gemeenten een eigen bijdrage van de persoon die ondersteuning nodig heeft. Deze bijdrage is afhankelijk van de leeftijd, het inkomen, en het vermogen van de inwoner. Op de website van het CAK kunt u de eigen bijdrage berekenen