HomeDienstenAfspraak

Specialisaties

Scootmobiel rijles van Ergotherapie Gooi en Omstreken

Scootmobiel leren rijden?

Zelf boodschappen kunnen doen, op bezoek gaan of gewoon een eindje buiten in de zon rijden op een scootmobiel? In het gehele Gooi, Eemland en directe omgeving verzorgen wij scootmobiel rijlessen.

Maak een afspraak

Scootmobiel rijles van een ergotherapeut?

Vraagt u zich af waarom u beter de ergotherapeut kunt inschakelen als u met een scootmobiel wil gaan rijden? Maak eens een afspraak in onze praktijk, waar wij via de firma Quingo de beschikking hebben over een vrijwel nieuwe scootmobiel. Hierdoor kunt u, samen met de ergotherapeut, uitproberen of het rijden met een scootmobiel iets voor u is. De ergotherapeut kan u vertellen waar u op moet letten bij de bediening van het vervoermiddel. Ook komen de verkeersregels aan de orde en krijgt u uitgelegd waar u op moet letten bij het nemen van obstakels (schuine stoepen, hobbels, drukke kruispunten e.d.). Er wordt tijdens de lessen gekeken naar activiteiten die voor u belangrijk zijn, zoals boodschappen doen met de scootmobiel. Als u goed met de scootmobiel over weg kunt, kan de ergotherapeut u helpen met het doen van een aanvraag bij de WMO in uw woonplaats of u in contact brengen met een leverancier.

Basisregels bij scootmobiel rijden

  • Als scootmobielrijder valt u volgens de wet onder de gehandicaptenvoertuigen. Hieronder vallen ook elektrische rolstoelen en gesloten voertuigen zoals brommobielen.
  • U heeft géén rijbewijs of bromfietscertificaat nodig om een scootmobiel te besturen, u hoeft ook geen examen te doen.
  • Kan een scootmobiel harder rijden dan 10 kilometer per uur? Dan geldt een minimum leeftijd van 16 jaar. Gaat de scootmobiel langzamer? Dan is er geen minimum leeftijdsgrens.
  • U bent wettelijk verplicht een WA-verzekering voor uw scootmobiel af te sluiten. Het verzekeringsplaatje moet u zichtbaar achterop uw scootmobiel dragen.
  • Met alcohol op mag u geen scootmobiel rijden.
  • U mag met een scootmobiel zowel op het voetpad, fietspad, het fiets-/bromfietspad als op de rijbaan rijden.
  • U mag met een scootmobiel zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden.
  • Het is verboden om met een scootmobiel op autowegen en snelwegen te rijden.
  • Houd zoveel mogelijk rechts als u scootmobiel rijdt.
  • Vergeet niet uw verzekeringsbewijs en identiteitskaart mee te nemen als u een rit met uw scootmobiel maakt.

Extra informatie over scootmobiel rijden

Bediening van een scootmobiel

U leert tijdens de scootmobiel rijles hoe u een scootmobiel moet bedienen. De ergotherapeut legt u de symbolen op het bedieningspaneel uit, vertelt hoe u gas geeft, remmen moet en hoe u richting aangeeft. Tevens wordt uitgelegd hoe de accu moet worden opgeladen.

Praktijkervaring onder begeleiding

Doordat de ergotherapeut tijdens de scootmobiel rijles met u mee loopt of naast u fietst, doet u onder begeleiding praktijkervaring op. Op die manier wordt in echte verkeerssituaties geoefend. Dat kan zijn met een ritje door uw woonwijk, een bezoekje aan de supermarkt of een tochtje door het park. Op die manier brengt u de opgedane kennis in praktijk en bouwt u ervaring in het rijden met het voertuig op.

Manoeuvreren

Wij leren u om drempels te nemen, de stoep op- en af te rijden, rijden over een hobbelige ondergrond en het voor- en achteruit inparkeren. Tijdens rijles met de scootmobiel oefent u diverse veelvoorkomende praktijksituaties. Dat verhoogt uw zelfvertrouwen en zorgt dat u veilig met de scootmobiel kunt rijden.

Veiligheid

Tijdens de scootmobielles leert u hoe u veilig en probleemloos met het voertuig kunt rijden. Er zijn een aantal zaken die geoefend kunnen worden, zoals met de juiste snelheid voor- en achteruit rijden, een helling op- en afrijden, rustig een bocht naar rechts en links nemen of plotseling remmen als er bijvoorbeeld plotseling iemand voor u oversteekt.

Stalling van de scootmobiel

U zult het niet prettig vinden om uw scootmobiel dag en nacht buiten te moeten laten staan. Meestal kan hij wel in een schuurtje, berging of souterrain bij de woning worden geplaatst. Daarnaast moet er een stopcontact aanwezig zijn om de scootmobiel te kunnen opladen. De ergotherapeut kijkt samen met u naar de mogelijkheid om het voertuig te kunnen stallen en opladen.