HomeDienstenAfspraak

Specialisaties

Man met MS in een rolstoel
Specialisaties

/ Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS)

Het doel van ergotherapie bij MS is het verbeteren van de kwaliteit van leven van individuen.

De Rol van Ergotherapie bij Multiple Sclerose

Ergotherapie speelt een essentiële rol in het beheer van Multiple Sclerose (MS), een chronische neurologische aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast. Het doel van ergotherapie bij MS is het verbeteren van de kwaliteit van leven van individuen door het aanpakken van functionele beperkingen en het bevorderen van onafhankelijkheid in dagelijkse activiteiten.

Aanpakken van Symptomen en Functionele Beperkingen

MS kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, spierzwakte, coördinatieproblemen en cognitieve uitdagingen. Ergotherapeuten evalueren nauwkeurig de specifieke behoeften van elke persoon en ontwikkelen vervolgens een gepersonaliseerd behandelplan.

Omgaan met Energieverlies en Vermoeidheid

Een belangrijk aspect van ergotherapie bij MS is het leren omgaan met energieverlies en vermoeidheid. Ergotherapeuten helpen individuen bij het identificeren van hun energieniveaus, plannen van activiteiten en het aanpassen van hun omgeving om vermoeidheid te verminderen.

Behoud van Cognitieve Functies

Daarnaast richt ergotherapie zich op het behoud van cognitieve functies. MS kan geheugenproblemen en concentratieverlies veroorzaken. Ergotherapeuten integreren cognitieve oefeningen en strategieën in het dagelijks leven om deze uitdagingen aan te pakken.

Thuisaanpassingen voor Veiligheid en Zelfstandigheid

Thuisaanpassingen vormen ook een belangrijk aspect van ergotherapie bij MS. Ergotherapeuten adviseren over mogelijke aanpassingen in de woonomgeving om veiligheid te waarborgen en zelfstandigheid te behouden.

Bemiddeling bij Aanvraag en Gebruik van Hulpmiddelen

Bovendien bemiddelen ergotherapeuten bij de aanvraag en het gebruik van hulpmiddelen zoals rolstoelen, aangepaste apparatuur en andere ondersteunende voorzieningen die de levenskwaliteit van mensen met MS kunnen verbeteren.

Holistische Benadering en Psychosociale Ondersteuning

In het geval van MS is ergotherapie een holistische benadering die niet alleen fysieke, maar ook psychosociale aspecten behandelt. Het helpt individuen met MS om opnieuw grip te krijgen op hun leven, zelfstandigheid te behouden en deel te blijven nemen aan activiteiten die voor hen belangrijk zijn. Het nauwe partnerschap tussen ergotherapeuten en individuen met MS draagt bij aan het bevorderen van een optimale levenskwaliteit, ondanks de uitdagingen van de aandoening.

Achtergrondafbeelding

Advies of meer informatie over multiple sclerose (ms)?

Plan een afspraak in met Kendra of een van onze anderen ervaren ergotherapeuten.

Andere specialisaties