HomeDienstenAfspraak

Specialisaties

Rolstoeladvies van een ergotherapeut

Een rolstoel is een veelgebruikt hulpmiddel waar veel keuze in is. Op internet is er veel informatie over te vinden. Maar welke rolstoel past er nu het best bij u? Bij het kiezen van een rolstoel, is het van belang u zelf af te vragen:

  • Gebruikt u de rolstoel sporadisch, om af en toe langere afstanden te overbruggen of ben u ervan afhankelijk gedurende de dag?
  • Gebruikt u de stoel samen of alleen, binnen of buiten?
  • Is er extra ondersteuning nodig of moet de stoel mee kunnen in de auto of in het openbaar vervoer?
Werkgebied van Ergotherapie Gooi en Omstreken

Waarom is het kiezen van de juiste rolstoel van belang?

Omdat elk mens anders is en andere behoeften heeft, is een passende rolstoel van belang. Een rolstoel moet daarbij aansluiten bij het doel dat u voor de rolstoel heeft. Een verkeerde maat, zitondersteuning of soort rolstoel kan voor een toename of het ontstaan van klachten zorgen. Daarom is het belangrijk om een onafhankelijk advies te vragen van een ergotherapeut.

Verschillende soorten rolstoelen

Transport rolstoel

Gebruikt u de rolstoel sporadisch, om af en toe langere afstanden te overbruggen of ben u ervan afhankelijk gedurende de dag?

Kantelbare rolstoel

Een stoel die achterover kan kiepen voor comfort en/of positionering in de stoel. In deze stoel wordt u meestal geduwd.

Actieve rolstoel

Bestemd voor de actieve gebruiker die rolstoelafhankelijk is. Vaak met een vast (dus niet opvouwbaar) frame zodat deze erg licht is.

Sportrolstoel

Een specifieke rolstoel voor gebruik tijdens sport die vanuit een rolstoel beoefend wordt.

Semi-permanentrolstoel

Deze worden gebruikt wanneer u 3-6 uur per dag in de rolstoel zit, nog wel op andere stoelen zit of nog korte afstanden kunt lopen. Deze kan opvouwbaar zijn en heeft een betere zit- en rugondersteuning.

Kuipstoel

Voor mensen die passief en beperkt belastbaar zijn. Mensen die geen gebruik kunnen maken van een standaard rolstoel en toch uit bed willen komen. Rechtop zitten is echter belangrijk voor de interne organen. Soms omschreven als een bed op wielen.

Elektrische rolstoel

Deze wordt met een pookje bediend en ingezet voor permanent (gedurende de dag) gebruik als hulpmiddel om buitenshuis te verplaatsen als de afstanden lopend te ver zijn en andere voorzieningen, zoals een scootmobiel, niet voldoen.

Achtergrondafbeelding

Advies of meer informatie over rolstoeladvies?

Plan een afspraak in met Daniëlle of een van onze anderen ervaren ergotherapeuten.

Naast verschillende soorten rolstoelen zijn er ook opties die op meerdere modellen van toepassing zijn:

Elektrische ondersteuning

(e-motion, efix, onewheel, etc), wanneer u onvoldoende kracht heeft om de rolstoel op eigen kracht voor te bewegen kan elektrisch ondersteuning de ingezette kracht vergroten (zoals bij een elektrische fiets) of geheel overnemen (zoals bij een elektrische rolstoel);

Duwondersteuning

Voor mensen die erg passief zijn en beperkt belastbaar. Mensen die geen gebruik kunnen maken van een standaard rolstoel en toch enigszins mobiel willen blijven. Rechtop zitten is belangrijk voor de interne organen. Soms omschreven als een bed op wielen.

Veelgestelde vragen over rolstoeladvies

Hoe kan ik een rolstoel aanvragen?

Een rolstoel kunt u zelf of met hulp van de ergotherapeut aanvragen bij de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Hoe kan ik een rolstoel aanvragen?

Als u een rolstoel via de WMO aanvraagt, wordt er een leverancier door hen ingeschakeld die de rolstoel komt aanmeten/uitproberen. Als de rolstoel aan specifieke eisen moet voldoen, dan kan de ergotherapeut al eerder adviseren over een passende oplossing.

Wordt een rolstoel vergoed?

Dat hangt af van de beschikking van de WMO. U kunt er ook zelf voor kiezen een rolstoel aan te schaffen. In beide gevallen kan de ergotherapeut u adviseren.

Wanneer moet ik mijn rolstoel vervangen?

Wanneer uw situatie niet veranderd en u er normaal gebruik van maakt gaat een rolstoel gemiddeld 5 tot 8 jaar mee. Als de rolstoel niet meer voldoet aan uw situatie of slijtage vertoont kunt u via de leverancier een reparatie aanvragen. Als het een grote aanpassing of vervanging nodig heeft kunt u een nieuwe rolstoel aanvragen via de WMO.

Hoe schakel ik de ergotherapeut in?

U kunt een afspraak maken met de ergotherapeut van ergotherapie Gooi en Omstreken via telefoonnummer 035-628 4810 of vul het contactformulier in op onze website.