HomeDienstenAfspraak

Specialisaties

Parkinson
Specialisaties

/ Parkinson

Parkinson

Mensen met Parkinson kunnen verschillende klachten ervaren die de uitvoering van dagelijkse handelingen bemoeilijken. Voorbeelden van deze klachten zijn moeite met in- en uit bed komen, aankleden, schrijven, maaltijden bereiden, lopen in huis met mogelijke freezing, en het uitvoeren van dubbeltaken.

De Ziekte van Parkinson: Een Complexe Uitdaging

De ziekte van Parkinson is een complexe neurodegeneratieve aandoening die verstrekkende fysieke, cognitieve en emotionele uitdagingen met zich meebrengt. Mensen met Parkinson kunnen verschillende klachten ervaren die de uitvoering van dagelijkse handelingen bemoeilijken. Voorbeelden van deze klachten zijn moeite met in- en uit bed komen, aankleden, schrijven, maaltijden bereiden, lopen in huis met mogelijke freezing, en het uitvoeren van dubbeltaken. Bovendien kan het continu bewust moeten nadenken over handelingen die veel energie vergen, wat kan leiden tot vermoeidheid en de noodzaak de dag anders in te delen.

Hoe kan Ergotherapie helpen?

Onze ergotherapeuten, Daniëlle Chong-van Assenbergh en Eva de Boer, bieden ondersteuning door samen met u (en uw naasten) te zoeken naar praktische oplossingen, strategieën, hulpmiddelen of aanpassingen in huis. Dit stelt u in staat om belangrijke dagelijkse activiteiten voort te zetten.

  • Advies over passende hulpmiddelen: gericht op het behouden en/of bevorderen van zelfstandigheid.
  • Toepassen van cognitieve bewegingsstrategieën.
  • Gebruik van cues.
  • Omgaan met dubbeltaken.
  • Schrijftraining.
  • Advies en aanvraag van specifieke hulpmiddelen: zoals een Parkinsonrollator, huisaanpassingen, aan functie aangepaste stoelen, een driewielfiets, en scootmobiel.
  • Les in gebruik driewielfiets en/of scootmobiel.
  • Optimaliseren van energieverdeling: hulp bij het maken van een effectieve dag- en weekplanning.
  • Advies en begeleiding van mantelzorgers.

ParkinsonNET: Gespecialiseerde Zorg en Samenwerking

Daniëlle Chong-van Assenbergh en Eva de Boer zijn aangesloten bij ParkinsonNET, een netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson. Dankzij deze aansluiting is er sprake van een nauwe samenwerking met andere disciplines en blijven onze ergotherapeuten op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Parkinsonzorg.

Achtergrondafbeelding

Advies of meer informatie over parkinson?

Plan een afspraak in met Daniëlle of een van onze anderen ervaren ergotherapeuten.

Andere specialisaties