035-6284810 info@ergogooi.nl

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease of in het Nederlands: Chronische Obstructieve Long Ziekte) is een verzamelnaam voor een aantal longaandoeningen zoals emfyseem en chronische bronchitis.

 

Chronische bronchitis

Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen (bronchiën) die naar de longen toe lopen ontstoken. Uw lichaam maakt door de ontstekingen meer slijm aan, waardoor ademhaling lastiger is en u sneller vermoeid wordt.

copd

 

Longemfyseem

Aan het eind van de vertakkingen in de longen bevinden zich longblaasjes. Deze zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt en dat afvalstoffen weer worden uitgeademd. Dat doen ze via een netwerk van hele kleine bloedvaatjes, die om de longblaasjes heen liggen. Via deze bloedvaatjes komt de ingeademde zuurstof in het bloed terecht. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk of raken met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

 

Wat zijn de gevolgen?

Doordat uw longen beschadigd zijn, krijgt u minder zuurstof. Dit heeft invloed op uw dagelijks handelen. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld traplopen, aankleden of het huishouden doen u zwaar valt. Soms is het beter uw dagelijkse handelingen beter over de dag te verdelen, zodat u nog energie overhoudt voor bijvoorbeeld sociale contacten en hobby’s.

Soms is de longaandoening zo ernstig dat lopen moeilijk is en het is nodig om aangepast vervoer te gebruiken, zoals een scootmobiel.

 

Wat kan ergotherapie voor u betekenen?

De ergotherapeut kan naast praktische adviezen die het dagelijks handelen gemakkelijker maken, ook samen met u kijken hoe u het beste de uw energie over de dag kunt verdelen, zodat u nog fut overhoudt voor zaken die u leuk vindt.

Mocht u aangepast vervoer nodig hebben, dan kan de ergotherapeut samen met u bespreken welke vorm het meest geschikt is voor u en u ondersteunen bij de aanvraag ervan. Ook het geven van scootmobiellessen behoort tot de mogelijkheden.