Pijnklachten heeft iedereen wel eens, denk maar aan kiespijn, rugpijn, hoofdpijn et cetera. Maar wat is pijn nu eigenlijk? Pijn is een waarschuwing van het lichaam dat er iets in ons lichaam is beschadig over overbelast is. Het kan bijvoorbeeld optreden bij een verwonding, ontsteking of ziekte. Het zet ons aan tot het nemen van maatregelen om ons zelf te beschermen en de oorzaak van de pijn te bestrijden. Pijn is vervelend maar kan dus ook nuttig zijn.
Niet altijd is er echter een duidelijke oorzaak te vinden voor pijn, we weten dan niet goed waar de pijn vandaan komt. Dit maakt het moeilijker geschikte maatregelen te nemen.
Pijn is onder te verdelen in verschillende soorten, de bekendste zijn de acute en de chronische pijn, maar ook de pijn zonder bekende oorzaak komt veelvuldig voor.
Acute pijn
Ontstaat direct na een verwonding of beschadiging van het lichaam. Meestal gaat deze pijnsoort redelijk snel weer over. Bijvoorbeeld wanneer je in je vinger snijdt, voel je dat direct. Zodra de wond is genezen, is vaak ook de pijn verdwenen.
Chronische pijn
Is pijn die lang aanhoudt, minimaal 3 tot 6 maanden. Bij chronische pijn zijn als er geen aanwijzingen meer zijn van weefselschade; de onderliggende ziekte of het letsel is in feite al genezen, maar de pijn resteert. Chronische pijn heeft geen waarschuwingsfunctie meer en is in feite nutteloos.
Pijn van onbekende oorzaak
Daarnaast is van veel soorten pijn de oorzaak onbekend. Het is vaak ook onbekend of er sprake is van weefselschade. Als deze pijnen lang aanhouden worden ze ook chronisch genoemd.
Wat zijn de gevolgen bij pijn?
Vaak is pijn tijdelijk en onschuldig. In veel gevallen weet je zelf direct de oorzaak. Zo niet, dan is de plaats waar je de pijn voelt vaak een goede aanwijzing.
Soms is het nemen van een pijnstiller voldoende om de pijn af te laten nemen.
Als de pijn langer aanhoudt of plotseling en hevig optreedt is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. In geval van chronische pijn kan de huisarts je zonodig verwijzen naar een specialist. Dat betekent niet altijd dat je daar ook van je pijn afgeholpen zult worden. Soms zit er niets anders op dan te leren omgaan met je pijn.
Pijn is dus niet alleen een teken van een verwonding of heeft altijd een duidelijke oorzaak. Hoeveel pijn u ervaart wordt mede bepaald door hoe u gewend bent om met pijn om te gaan. Ook andere persoonlijke factoren zoals het bestaan van een depressie of angst kunnen uw pijn erger maken.
Wat kan ergotherapie voor u betekenen?
Hoeveel pijn je ervaart, is voor iedereen anders. Bovendien kunnen de omstandigheden een rol spelen. Als u angstig of gestrest bent, zult u meer pijn voelen, dan wanneer u zich op uw gemak voelt.
Verder kan pijn van invloed zijn op het dagelijks leven zoals werk, huishouden of hobby, dus op de kwaliteit van uw leven. Als u veel last van de pijn heeft zult u zich hierdoor mogelijk beperkt voelen.
De ergotherapeut kan samen met u bekijken welke beperkingen er bestaan in uw dagelijks handelen.
Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar uw dagindeling worden gekeken en worden geprobeerd uw belasting en belastbaarheid te vergroten. De ergotherapeut kan u leren een balans te vinden tussen spanning en ontspanning, waardoor u meer energie overhoudt voor de zaken die u belangrijk vindt.
Verder besteedt de ergotherapeut aandacht aan bewustwording van uw houding en beweging.