Ergonomisch werken is belangrijk voor zowel je productiviteit als gezondheid. Je kunt veel klachten voorkomen door een goede werkhouding te hebben en de juiste voorzieningen te hebben. Wij leggen je graag meer uit.

Wat is Ergonomisch werken?

Ergonomie, een juiste werkhouding en mentale en lichamelijke herstelmomenten zijn voor veel beroepsgroepen een belangrijk onderdeel van het functioneren. De combinatie van ergonomie en werk is dus belangrijk. Ergonomie komt als begrip vaak voor in de werkomgeving en met name met het werken achter een beeldscherm.

Je kent het misschien zelf wel? Uren achter elkaar op een PC werken, de telefoon tussen je oor en je schouder geklemd en door de drukte vergeten pauze te nemen. Werk jij momenteel veel thuis? Lees dan onze thuiswerk tips.

Rugklachten door werken achter een beeldscherm
Lage rugklachten die zijn ontstaan door langdurig zittend werk zonder pauze

Maar niet alleen werken achter een beeldscherm kan klachten veroorzaken. Denk ook eens aan de ober die zware dienbladen draagt of de verpleegkundige die in een verkeerde houding aan het bed van een patiënt staat.

Wat voor klachten kunnen er ontstaan door een verkeerde werkhouding?

Een verkeerde of slechte werkhouding kan bijvoorbeeld rugpijn, KANS (voorheen RSI), gespannen spieren in de nek of hoofdpijn veroorzaken. Naast deze klachten komen ook oogklachten en psychische klachten voor. Sommige van deze klachten kunnen vervolgens met fysiotherapie weer worden opgelost, maar klachten kunnen ook permanent zijn.

Wilt u de klachten voorkomen? Laat Ergotherapie Gooi & Omstreken u dan een werkplekadvies geven.

De ideale werkplek

Door je werkplek zo optimaal mogelijk in te richten, gaat de productiviteit omhoog en kan het ziekteverzuim dalen. Het is dus zeker de moeite waard om met enkele aanpassingen je werkplek zo ergonomisch verantwoord mogelijk in te richten.

Zit-Sta bureau voor ergonomisch werken

Blijf een goede werkhouding blijven vasthouden

Je kunt een prima ergonomische bureaustoel hebben die goed ingesteld staat op jouw postuur, maar als je vervolgens 9 uur achter elkaar onderuit gezakt of voorovergebogen zit, dan ben je niet ergonomisch aan het werk en verhoog je het risico op lichamelijke klachten. Afwisseling van goede werkhoudingen, afwisseling van taken en voldoende onderbrekingen van het zitten, zijn daarbij het sleutelwoord.

Voldoende onderbrekingen zijn belangrijk bij zittend werk
Voldoende onderbrekingen zijn belangrijk bij zittend werk

Voorbeelden waarvoor je bij de Ergotherapie terecht kunt, zijn o.a.:

  • Je heb een burn out en wil graag weer in het werk terugkeren. Je wilt meer inzicht krijgen in mijn belasting/belastbaarheid en weten hoe je verantwoord het werk (de werktaken en uren) weer kan opbouwen.
  • Je hebt een administratieve baan en rugklachten. Je werkplek is niet goed ingesteld en je wil hier graag advies over.
  • Het werk als thuiszorgmedewerker word je te zwaar, vanwege rugklachten wil je graag advies over hoe je je cliënten optimaal kan verzorgen.
  • Als werkgever wil je graag advies over hoe je ervoor kunt zorgen dat je medewerkers niet uitvallen.

Wat kan Ergotherapie Gooi en Omstreken bieden?

  • Werkplekonderzoek; onze ergotherapeuten bezoeken je op je werk en kijken ter plekke hoe de werkplek is ingericht en hoe deze eventueel te verbeteren is.
  • Training van (arbeids)vaardigheden; observatie en advies m.b.t. werkhouding, uitvoering en tiltechnieken.
  • Advisering ten aanzien van hulpmiddelen en voorzieningen op de werkplek, in de thuissituatie of elders. Daarnaast kunnen wij je op de hoogte stellen van de regelgeving en financiering van voorzieningen en hulpmiddelen.
  • Advisering omtrent belasting / belastbaarheid (werkindeling en bijbehorende taken).

Vragen? Neem vrijblijvend contact op.

Wat zijn de tarieven van Ergotherapie?

Voor ergotherapie geldt directe toegankelijkheid (DTE), dat wil zeggen dat een verwijzing van de huisarts niet noodzakelijk is. Slechts een enkele zorgverzekeraar vormt hierop een uitzondering.

Sommige werkgevers zijn bereid de kosten van een werkplekonderzoek en ergotherapeutisch advies te vergoeden. Overweeg je een ergotherapeut in te schakelen, vraag dan bij je leidinggevende na of hij/zij de kosten op zich wil nemen.

Lees meer over werkplekadvies.